вторник, 30 юли 2013 г.

Sigara Börek - Цигара Бюрек

Здравейте мили приятели,


като за начало искам да ви представя една много лесна, но същевременно изключиелно вкусна рецепта - Sigara Börek, което в превод означава Цигара Бюрек.  Честно казано не е от най-диетичичните рецепти, но понякога е хубаво и да се поглезим малко, нали? :)



Продуктите, което са ни необходими са:

  • Кръгли кори за баница - 1 пакет
  • Сирене - около 300 - 400гр.
  • Магданоз - 1 връзка
  • Олио за пържене

Начин на приготвяне

Първо трябва да разрежем корите на триъгълници. За целта поставете корите една върху друга и разрежете на половина. 


Получените полукръгове също поставете едни върху други и пак разрежете на половина...



И така режем докато се получат триъгълници. От една кръгла кора се получават 8 триъгълника.


Магданоза накълцайте на ситно, а сиренето натрошете с помощта на вилица. 


Прибавете магданоза към сиренето и разбъркайте добре. Желателно е сиренето да е по-твърдо, за да може да се задържи при пърженето.



След като са ни готови продуктите преминаваме към навиване на пуричките... Вземете един триъгълник и в широката му част сложете една супена лъжица от плънката. Не е необходимо да слагате много плънка, за да не станат дебели бюреците ви. 

Започнете да навивате като първо нагънете двата края на тригълника навътре, за да не изпадне сиренето. След като навиете пуричката намокрете леко крайчето, за да може да залепне. Така вашите бюреци ще се запечатат и няма да се отворят при пърженето. 

Ако желаете към една част от плънката може да добавите и кашкавал. Кашкавалът обаче е пожелание, тъй като оригиналната рецепта е само със сирене и магданоз.

Ето така трябва да изгележдат вашите навити бюреци. 

 След като са готови, преминаваме към пърженето. Олиото трябва да е добре сгорещено. Поставете внимателно един по един бюреците в тигана и запържете до златисто от всички страни. 




След като са готови вашите бюреци ги поставете върху салфетка за няколко минутки, за да може да попие излишната мазнина. 

Това е всичко! Не ви трябва нищо друго освен един студен айран! И да знаете - стават толкова вкусни, че започвайки да яде, човек губи бройката. За това колкото повече хора сте, толкова по-добре :)

Afiyet olsun!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар