неделя, 18 август 2013 г.

Ağlayan Kek - Плачещ сладкиш



Необходими продукти :

За блата:
4 яйца
1 чаша захар
2 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио
2-3 с.л. какао
1,5 чаша брашно
1 пакет бакпулвер

За сиропиране:
2 чаши прясно мляко

За сметаната:
1 пакет сметана на прах
150мл. пр. мляко

За шоколадовия сос:
1 чаша прясно мляко
1 чаша вода
1 чаша захар
 1 с.л. брашно
1 с.л. какао
1 с.л. маргарин

Начин на приготвяне:


С миксер разбийте яйцата и захарта.




Добавете прясно мляко, олио и какао и продължете да бъркате.



Накрая остават бакпулвера и брашното. Добавете ги бавно като постоянно бъркате с дървена лъжица. 


Изсипете сместа в намазана с олио и набрашнена тавичка.


Печете 30 минути на 180 градуса на предварително загрята фурна. През тези 30 минути фурната не трябва да се отваря. След 30 минути с помощта на клечка за зъби проверете дали блатът се е изпекъл. Забийте клечката за зъби и ако тя излезе чиста, значи блатът е готов. Ето така трябва да изглежда готовият блат.


Полейте с 2 чаши студено прясно мляко топлия сладкиш и оставете да се охлади. Може млякото да ви се стори много, но блатът го попива изцяло. 


В това време си пригответе сметаната и шоколадовия сос. Сметаната пригответе според указанията на опаковката. За шоколадовия сос смесете всички продукти в малка тенджерка. Пригответе соса на тих огън, като бъркате постоянно с тел до сгъстяване. Не спирайте да бъркате, за да не се получат буци. Когато се сгъсти сосът, свалете от котлона и оставете да се охлади изцяло.



Много е важно блатът и шоколадовия сос да се охладят напълно. След като това стане намажете сметаната върху сладкиша на равен слой. 


А върху сметаната изсипете шоколадовия сос.


След като престои 3-4 часа в хладилника сладкиша е готов за сервиране.


Може да украсите сладкиша по ваше желание. А може да го сервирате просто така. Понеже сме в сезона на малините (а аз ги обичам ужасно много), избрах малините за украса... И се получи невероятно вкусно съчетание :) 
Добър апетит...

Няма коментари:

Публикуване на коментар