неделя, 18 август 2013 г.

İslim Kebap - Ислим Кебап




     Патладжаните заемат много важна роля в Турската кухня. Моята майка не обича патладжани, поради тази причина в нашия дом никога не са готвени ястия с патладжани. Смело мога да кажа, че за пръв път опитах патладжани едва след запознанството си с моя съпруг. Тогава установих колко е вкусен този зеленчук. Не мога да повярвам как 20 години от моя живот съм лишавана от този вкус :)  

     Патладжанът, наричан още син домат, е един изключително полезен зеленчук. Той спомага за понижаване на вредния холестерол в организма. Високото съдържание на калий подобрява работата на сърцето. А освен всичко това зеленчукът има много малко съдържание на калории, ето защо е много полезен при диети. 

        Единственото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е това, че патладжаните имат горчив вкус. Горчивината може да бъде по-малко или повече в зависимост от сорта на патладжаните. Ето защо, преди да започнете да ги готвите, е необходимо да ги накиснете за около 30 минути в подсолена вода. 


Необходими продукти:


  • 1 кг. патладжани - важно е да са по-продълговати;
  • 2 домата
  • 2 зелени пиперки
  • олио
  • клечки за зъби или дървени шишове
За кюфтетата:
  • 0,500кг. телешка кайма
  • 2 филии сух хляб или галета
  • 1 глава лук
  • 1 яйце
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
За соса:
  • 2 с.л. доматено пюре или лютеница
  • 1 чаша вода

Начин на приготвяне:

  1. Започваме с приготвянето на патладжаните. Както казах необходими са ви по-продълговати патладжани, за да могат да обвият кюфтетата. 

    Обелете патладжаните на ивици и ги нарежете по дължина, като получените филии трябва да са дебели около половин см.



    Накиснете патладжаните в подсолена вода за 30 минути, за да се отцеди горчивината им. След това ги изплакнете и подсушете. Запържете патладжаните в сгорещено олио до златисто. Не ги пържете дълго, защото след това ще се доопекат във фурната.



    2. Пригответе кюфтетата по обичайния начин . Смесете продуктите в купа и омесете каймата много добре. Оформете кръгли кюфтета малко по-големи от орех. Оставете оформените кюфтета за известно време в хладилника, за да се стегнат. След което ги изпържете в олио.


    3. Нарежете доматите на кръгчета, а пиперките на средно големи парчета.


    4. Започваме оформянето на кебапите. Вземете две еднакви парчета патладжани и ги поставете така че краят им да се застъпва един върху друг. Там, където се застъпват поставете кюфтето и го завийте с патладжана.


    Отгоре сложете едно кръгче домат и едно парче чушка и забодете с клечка за зъби, за да не се разпаднат готовите кебапи.


    5. Наредете кебапите в тава и приговете соса като в една чаша хладка вода разтворите 2с.л. доматено пюре. Изсипете соса в тавата и печете кебапите на 190-200 градуса за около 20-30 минути.


    За гарнитура може да си приготвите ориз или картофи, или просто една салата :)


    AFIYET OLSUN...



Няма коментари:

Публикуване на коментар