събота, 31 август 2013 г.

Пълнени чушки с бял сос


    Това ястие е едно от най-любимите ми. Напомня ми за детството ми, когато чакахме да се появят първите пиперки на пазара, за да може мама да ни сготви пълнени чушки :) Сега аз ги приготвям и през зимата, когато използваме замразени чушки, но естествено нямат същия вкус. Ето защо лятото ги приготвям доста често.

Необходими продукти:

8-10 пиперки
1 чаша ориз
* 1 глава лук
* 250гр. кайма
* черен пипер
* сол

За соса:
* 3 яйца
* половин кофичка кис.мляко
* 3 с.л. брашно
* сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. Започнете с приготвянето на плънката. Нарежете лука на дребно и го задушете в малко олио. Добавете една чаша предварително измит ориз и каймата. Пържете добре като се стараете каймата да не остане на големи буци. Когато каймата е готова (т.е. сменила е цвета си, от червена е станала кафеникава), добавете сол и черен пипер на вкус и изсипете 1 чаша топла вода. Оставете на котлона докато свърши водата. Оризът остава суров, но не забравяйте, че той ще продължи да се готви и във фурната. 


2. С готовата плънка напълнете предваритено почистените чушки. Моята тавичка събира 8 големи чушки и тази смес е точно като за тях. Но ако вие ще притвяте повече чушки, увеличете количеството на продуктите за плънката. След като напълните чушките сипете вода до средата на тавичката. 


Печете на около 200 градуса, като обръщате чушките така че да се изпекат от всички страни. 


3. Време е за приготвяне на соса. С помощта на черпак прехвърлете останалата вода от тавичката в тенджера. Долейте с хладка вода до достигане на средата на тенджерата. Водата от тавичката придава изключителен вкус на соса, тъй като е поела от аромата на чушките. Много е важно водата да не е гореща, а хладка, за да не се пресече сосът. С помощта на тел  разбийте много добре яйцата, киселото мляко и брашното. Изсипете получената смес на тънка струя в тенджерата с вода. Сосът трябва да се готви на тих огън и да се бърка непрекъсното до сгъстяване, за да не се пресече.  Готовият сос изсипете върху чушките и печете във фурната за още 10 минути. 



И така нашите пълнени чушки са готови. Добър апетит!!!





Няма коментари:

Публикуване на коментар