неделя, 20 октомври 2013 г.

Баклава


    Ето я и моята първа баклава. На този Байрям бяхме далеч от своите близки, но пък ние също си имахме баклва :) Моята баклава :) Да, за съжаление е с готови кори, но пък стана много вкусна. Определено обаче, следващата ми баклава ще е с домашни, приготвени от мен кори. 

Необходими продукти:
  • 1 пакет кори - 400гр.
  • 200 гр. масло;
  • 300 гр. орехи;
  • 500 мл. вода;
  • 500 гр. захар;
  • ванилия;
  • сока на половин лимон;
Начин на приготвяне:

  Започваме с приготвянето на сиропа. В тенджера сложете 500гр. захар, 500 мл. вода, ванилия и сока на половин лимон. Разбъркайте докато се разтвори захарта и оставете да поври на тих огън, докато малко се сгъсти сиропа. 
   Разтопете 200 гр. масло и с помощта на четка намажете тавата. Започнете да редите корите, като всяка втора мажете с масло. Аз предпочитам орехите на по-едро и за това ги нарязвам с нож. Но ако на вас не ви се занимава с нож и дъска, може да ги натрошите с помощта на орехомелачка или кухнески робот. Орехите сипете точно по средета, т.е. за целта трябва да преброите колко кори имате и на половината да сипете всички орехи. 


Наредете всичко кори и с остър нож нарежете баклавата. Аз я нарязах на малки квадратчета, защото така се нарязва автентичната турска баклава. Отгоре сипете остатъка от маслото, като гледате да се разпредели равномерно.




Сложете баклавата да се пече на предварително загрята фурна на 160 градуса. За време не мога да гарантирам, защото всяка фурна пече по различен начин, а при баклавата е много важно да наблюдавате постоянно, понеже загаря много бързо. Ето такъв е цветът на готовата баклава.


Дойде ред на сиропирането. Четох толкова много как е по правилно да се сиропира - горещ сироп и студена баклава или студен сироп и гореща баклава. Навсякъде пише различни неща, но по-удачно ми се стори студен сироп на гореша баклава. Така и направих. Сиропирайте веднага след изваждането от фурната с вече изстудения сироп. Аз първо се уплаших, че сиропа е много, но на сутринта баклава беше попила сиропа. Това е всичко. Жалко само, че нямах шам фъстък за поръсване...


Afiyet olsun!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар