Турците готвят пилаф постоянно. Почти всяка вечер, заедно с останалите ястия, на масата има и пилаф. Те го консумират с всичко. Дори и фасулът в Турция се яде с пилаф. Има най-различни начини за приготвяне на пилаф, но аз сега ще ви покажа как да си го сготвите с нахут.
Необходими продукти:
- 1 чаша ориз балдо;
- 2 чаши топла вода;
- 2 с.л. масло;
- 1 малко консерва нахут;
- 1 пилешки бульон;
Нахутът е растение от семейство Бобови. За да си го приготвите в къщи, е необходимо да го накиснете от предната вечер. На мен това ми се струва доста ангажиращо, a освен това не са ми необходими големи количество, ето защо предпочитам да си го закупя готов от супер маркета. Продават го консервиран, не е и много скъп. Аз купувам малка консерва, цената на която е между 1,20лв. и 1,50лв. в зависимост от марката.
Начин на приготвяне:
Измийте ориза с хладка вода и го оставете да се отцеди добре. Оризът не трябва да е мокър. Изплакнете нахута със студена вода. В тенджера разтопете маслото и добавете ориза. Пържете ориза докато стане прозрачен. Много лесно ще усетите кога е готов, защото става и по-твърд. Разтворете едно кубче пилешки бульон в две чаши топла вода. Изсипете водата към вече прозрачния ориз. Прибавете и нахута и разбъркайте добре. Сложете капака на тенджерата и гответе на силен огън докато започне да къкри. След това намалете котлона на минимум и оставете да къкри за 15 минути на затворен капак. След 15 минути свалете от котлона, разбъркайте няколко пъти с лъжица и отново затворете капака. Оставете оризът да си почине и да набъбне още малко с парата.
AFiYET OLSUN :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар