събота, 21 септември 2013 г.

Ali Nazik - Али Назик


В сезона на патладжаните аз не спирам да готвя патладжани. Тази година дори си замразих печен патладжан за зимата. За пръв път го замразявам и не знам дали става хубав, но зимата ще разберем. 

Това ястие е много вкусно и леко. Да, има кайма, но нейното количество е много малко, а и киселото мляко много добре балансира вкуса.

Необходими продукти:
  • 5 средно големи патладжана;
  • 300 гр. кайма;
  • 1 кофичка кисело мляко;
  • 1 глава лук;
  • 3-4 скилидки чесън;
  • 1 с.л. лютеница;
  • 2-3 с.л. олио;
  • черен пипер;
  • сол;

Начин на приготвяне:

1. Измийте и подсушете патладжаните. На дъното на тавичка сложете хартия за печене и наредете патладжаните. Продупчете ги на няколко места с нож, за да не пукат докато се пекат. Печете ги във фурната на 250 градуса на функция грил, т.е. само отгоре. Когато се опекат от едната страна ги обърнете, да се изпекат и от другата страна.



Ето така изглеждат изпечените патладжани.
Извадете ги от фурната и ги сложете в найлонова торбичка, за да се белят по-лесно. 


2. След като изстинат патладжаните е време да ги обелите. Вземете един патладжан и го разрежете на половина.




















С помощта на лъжица отделете вътрешността на патладжана от кората.








3. След като обелите всички патладжани ги нарежете на много дребно. Трябва да стане почти като пюре.



4. Накълцайте чесъна. Към киселото мляко сложете чесъна и щипка сол. Разбъркайте добре. Прибавете чесновото кисело мляко към патладжаните и разбъркайте.



5. За да приготвите каймата първо трябва да нарежете лука на дребно и да го запържите в няколко лъжици олио. 



















6. Добавете и каймата и продължете да пържите. 

















7. След като каймата е готова добавете черен пипер и 1 с.л. лютеница.


8. Остава само да сервирате. В подходяща чиния сложете патладжаните с киселото мляко, а отгоре разпределете каймата.


От това количество продукти се получават 4 средни порции. 


ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар