Това е едно много често приготвяно ястие в Турция. То е от т.нар. Zeytinyağlılar или ястия със зехтин. Със зехтин се готвят постните ястия. Например пълнените чушки могат да бъдат с кайма или със зехтин, т.е. без кайма. По същия начин сармичките, зеленият фасул и т.н.
Необходими продукти:
около 500гр. зелен фасул;
2 глави лук;
2 моркова;
3 скилидки чесън;
3 домата;
5-6 с.л. зехтин;
1 ч.л. захар;
1 ч.л. сол;
2 чаши вода;
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте зеленият фасул. По-дългите разрежете на половина. Нарежете на дребно лука, чесъна и морковите, а доматите нарежете на кубчета. В тенджера загрейте зехтина. Сложете лука, чесъна и морковите и ги задушете до омекване на лука.
Прибавете и зеленият фасул и продължете да задушавате зеленечуците като бъркате периодично.
Като поомекне зеленият фасул прибавете нарязаните на кубчета домати и две чаши топла вода.
Прибавете 1 ч.л. захар и 1 ч.л. сол. Гответе на силен огън докато започне да къкри. След това намалете котлона и оставете да се готви на затворен капак за 45 минути, като отвреме на време разбъркавате.
Afiyet olsun!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар