И отново броколи... Но са толкова вкусни и полезни. Моят съпруг е като малко дете докато яде броколи :) Толкова много им се радва. Успях да привикна семейството си (което все още се състои само от мен и мъжа ми) да не ядем много често месо. Определено държа на здравословната храна. И тези дни, в сезона на броколито в хладилника ни има постоянно броколи :)
Необходими продукти:
- 500 гр. броколи, което е една глава
- 4-5 картофа
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. брашно
- 2 чаши прясно мляко
- сол
- черен пипер
- 1 чаша настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Нарежете картоофите на кръгчета и ги сварете в подсолена вода. Изцедете ги добре и ги сипете в тава за печене.
Бланширайте броколито за 3 минути във вряща вода. След това го залейте със студена вода и изцедете. Това ще запази хубавия зелен цвят на броколито. Наредете го в тавата върху картофите.
За соса Бешамел са ви необходими две чаши прясно мляко, 2 с.л. масло, 2 с.л. брашно, сол и черен пипер. Сложете маслото в подходяща тенджера. След като се загрее маслото добавете брашното като бъркате динамично с тел, за да не загори брашното. Когато цветът на брашното стане златист, добавете две чаши студено прясно мляко, като продължавата да бъркате. Тук целта е брашното да не остане на буци. Добавете малко сол и черен пипер. Оставете да поври за няколко минути. Не сгъстявайте много соса, защото той ще продължи да се готви във фурната със зеленчуците.
Сипете соса в тавата и сложете във фурната на 190 градуса за около 30 минути.
10 минути преди да извадите ястието от фурната поръсете с настърган кашкавал.
Това е всичко!!! ДОБЪР АПЕТИТ :)
Благодаря за рецептата. Страхотна е
ОтговорИзтриване