понеделник, 7 октомври 2013 г.

Картофи и броколи със сос Бешамел



      И отново броколи... Но са толкова вкусни и полезни. Моят съпруг е като малко дете докато яде броколи :) Толкова много им се радва. Успях да привикна семейството си (което все още се състои само от мен и мъжа ми) да не ядем много често месо. Определено държа на здравословната храна. И тези дни, в сезона на броколито в хладилника ни има постоянно броколи :) 


Необходими продукти:

  • 500 гр. броколи, което е една глава
  • 4-5 картофа
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. брашно
  • 2 чаши прясно мляко
  • сол
  • черен пипер
  • 1 чаша настърган кашкавал

Начин на приготвяне:









     Нарежете картоофите на кръгчета и ги сварете в подсолена вода. Изцедете ги добре и ги сипете в тава за печене. 













    Бланширайте броколито за 3 минути във вряща вода. След това го залейте със студена вода и изцедете. Това ще запази хубавия зелен цвят на броколито. Наредете го в тавата върху картофите.







      За соса Бешамел са ви необходими две чаши прясно мляко, 2 с.л. масло, 2 с.л. брашно, сол и черен пипер. Сложете маслото в подходяща тенджера. След като се загрее маслото добавете брашното като бъркате динамично с тел, за да не загори брашното. Когато цветът на брашното стане златист, добавете две чаши студено прясно мляко, като продължавата да бъркате. Тук целта е брашното да не остане на буци. Добавете малко сол и черен пипер. Оставете да поври за няколко минути. Не сгъстявайте много соса, защото той ще продължи да се готви във фурната със зеленчуците. 














    Сипете соса в тавата и сложете във фурната на 190 градуса за около 30 минути.









10 минути преди да извадите ястието от фурната поръсете с настърган кашкавал.























Това е всичко!!! ДОБЪР АПЕТИТ :)

1 коментар: