Един различен начин да похапнем тиквички. Най-популярни естествено са пържени. Аз обаче не ги предпочитам. Ето затова си хапваме пълнени тиквички - едно много вкусно и здравословно ястие...
Необходими продукти:
- 2 кг. тиквички;
- 250 гр. кайма;
- 2 чаши ориз (предварително накиснат в топла вода за 30мин.);
- 1 глава лук;
- 1 домат - настърган;
- сух джоджен;
- черен пипер;
- сол;
Начин на приготвяне:
Към каймата добавяме нарязана на дребно глава лук, предварително накиснатия ориз, един настърган домат и подправките (понеже аз имах отворена консерва домати сложих две супени лъжици консерва вместо един настърган домат). Омесваме много добре и оставяме каймати да си почива.
Сега да приготвим тиквичките. Аз купих 2 кг. тиквички, които на бройка бяха 6. За моята тенджера това количество е идеално. Но вие купете толкова, колкото ще може да поберете във вашата тенджера. Измиваме тиквичките и ги отрязваме на две или на три в зависимост от дължината им.
Издълбаваме вътрешността на тиквичките като се стремим да не продупчим дъното. Ако имате уред за тази цел, може да го използвате. Аз обаче нямам такъв, ето защо използвам обратната страна на вилица. Няма да изхвърлим вътрешността нали? Естествено, че не!!! Ще я използваме за супичка :)
А ето и един трик, за да изглеждат вашите тиквички по-красиви :)
Пълним тиквичките като разпределяме плънката равномерно. Може да направим капачета от твърдата част на един домат. Това обаче не е задължително. Много е важно да наредим тиквичките плътно в тенджерата, за да не падат по време на готвенето.
Изсипваме в тенджерата хладка вода до половината и слагаме капака. Включваме котлона на ниска степен и готвим за около 50 мин. на тих огън при затворен капак.
AFIYET OLSUN :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар