събота, 3 август 2013 г.

Adana usulü içli köfte или Пълнено кюфте от Адана

   


Знам, че вдигам много рязко летвата - от "Sigara börek" на "İçli köfte", но не можах да се сдържа да не споделя с вас тази невероятна рецепта. 
     Да, трудничка е и отнема повечко време, но си заслужава, защото става изключително вкусно!
     Бях опитвала само веднъж тези кюфтета (в един Турски ресторант в София, който вече не съществува), когато една вечер реших да ги сготвя на съпруга си. В ресторанта, в който ги бях яла бяха пържени. И аз естествено ги наравих пържени :) Намерих рецептата в интернет, постарах се толкова много, а той милия ми съпруг най-нахално каза : "Майка не ги прави пържени, а варени!" :) :) :) Аз бях шокирана!!! Въпреки че обичам да готвя здравословно и одобрявам много повече варените и печени ястия пред пържените, този път си казах : " Как може варени, та те няма да бъдат толкова вкусни, ако са варени".
     След време, когато отидохме на гости на родители на моя съпруг в Турция, аз помолих свекърва ми да ме научи да готвя тези прословути варени пълнени кюфтета. Тогава разбрах, че варени ги готвят само в Адана (това е родният град на моя съпруг, който се намира в Южна Турция на 930км. от Истанбул.) Когато ги сготвихме аз бях очарована. Изключително вкусно ястие, при което не ни трябва нищо друго освен една обикновена салата с доматки и краставички.
       Стига толкова приказки... Нека да ви представя тази уникална рецепта с надеждата и вие някой ден да я опитате.

Необходими продукти:

За плънката:
  • 500 гр. кайма
  • 100 гр. маргарин (или около една малка кутия)
  • 4 глави лук
  • червен пипер (ако имате едросмлян) - половин ч.л.
  • кимион - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол- на вкус
 За тестото:
  • 2 чаши дребен булгур
  • 1,5 чаша пшеничен грис
  • 3 чаши топла вода
  • 1 с.л. пиперково пюре ( biber salçasi)
  • 1 яйце
  • 3-4 лъжици брашно
  • сол на вкус
Начин на приготвяне:

     Започваме с плънката. Много по-добре ще бъде, ако приготвите плънката от предния ден и я оставите да престои в хладилника. Така, благодарение на маргарина тя ще се втвърди и ще предотврати напукването на кюфтетата.
       








Първо разтопете маргарита в подходящ голям тиган и запържете лука.
Използваме маргарин, за да може престоявайки в хладилника, плънката да замръзне. Не трябва да се използва олио, защото то ще проникне във външността на кюфтето и така то ще се спука.







Когато лука се позапържи добавяме каймата. 



След като добавите каймата трябва да бъркате постоянно, за да не остане каймата на големи буци. Тряба да е колкото се може по надребно. Добавете червен пипер, кимион, черен пипер и сол на вкус. Пържете каймата докато не остане никакви вода. Излишната вода също ще доведе до разцепване на кюфтетата. Ако видите, че лука е много воднист, просто го изцедете с ръце. Ето така трябва да изглежда готовата плънка...

След като е готова плънката я оставете в хадилника за известно време.

    Да преминем към външната обвивка на кюфтето. За целта ви е необходим булгур. Булгурът трябва да е дребен салатен булгур. Има по-едър, който се използва за готвене на пилаф например. На нас в случая ни трябва салатен булгур. В София може да си го закупите от Арабските магазини на женския пазар. Има го във всеки магазин и килограма струва около 4 лева. Ето това представлява дребният булгур

В голяма купа изсипете булгура и пшеничния грис и ги залейте с 3 чаши топла вода. Покрийте купата с фолио и оставете за 30-40 минути, за да набъбнат продуктите.


   След това добавете пиперково пюре, 1 яйце и сол. Пиперковото пюре представлява едросмляна лютеница от червени пиперки.
   Не знам точно под каква форма се продава в България. Аз си нося пиперково пюре от Адана, където всички си го приготвят у дома. Сигурна съм обаче, че в Бъгария може да откриете подобно в големите супер маркети. Ако все пак не успеете да намерите пиперково пюре, това не означава, че не може да си сготвите тези кюфтенца. Съвсем спокойно може да използвате малко смлян сух червен пипер.
   Добавете брашното. Ако тестото ви е станало рядко добавете повече брашно. Целта на брашното е именно да сгъсти тестото. След като сте добавили всички продукти започва голямото месене. Трябва да се меси много добре, за да стане тестото меко и по този начин да ще се обработва по-лесно. Така трябва да изглежда готовото тесто



Оформяне на кюфтенцата:
Пригответе си една малка купичка, пълна със студена вода. Ако видите, че тестото залепва по ръцете ви, просто ги намокрете с малко вода. Вземете едно топче от тестото, което да е по-малко от яйце. С помощта на палеца си отворете едно кладенче и започнете да изтънявате стените на кюфтето. Стените на обвивката трябва да са колкото се може по-тънки.




След като видите, че стените са достатъчно тънки,сложете от плънката, която вече трябва да е престояла в хладнилника и да е замръзнала достатъчно. 



Остава единствено да затворите кюфтето и да го оформите добре. Получават се кръгли кюфтета. Готовите оформени кюфтета оставете в хладилника за няколко минути, за да се стегнат.



      Преминаваме към варетено на кюфтетата. В една голяма тенджера сварете вода. Към нея прибавете сока от един лимон. Лимоновият сок също ще спомогне за запазване цялостта на кюфтетата. С помощта на лъжица пуснете кюфтетата вниматено едно по едно във врящата вода. Не варете кюфтенцата дълго, защото почти всички продукти вече са сготвени. Необходими са ви не повече от 6-7 минутки. Когато кюфтенацата изплуват на повърхността на водата, означава, че вече са готови. Не ги оставяйте дълго във водата защото ще се напукат, поради набъбването на булгура. 

 А ето това са нашите готови вкусни сочни кюфтенца...



Искам да набелегна още веднъж на някои важни неща, които ще предотвратят напукването и разпадането на кюфтетата:
  • Плънката не трябва да е топла;
  • Плънката не трябва да е водниста;
  • Плънката трябва да се сготви с маргарин, а не с олио или зехтин;
  • При варенето задължително прибавете сока на един лимон към врящата вода;
  • Не варете много дълго кюфтетата;
И така... трябва ви само една салата към тези кюфтета и... добър апетит :) :) :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар